Un proiect susținut de Consiliul Județean Hunedoara și Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara
VALEA JIULUI
ACASĂ LA MOMÂRLANI
Iernile sunt cu adevărat magice la noi, în Valea Jiului! Cabanele rustice din Straja și Parâng devin neîncăpătoare în sezonul rece, când mulți turiști aleg să vină la schi în sudul județului Hunedoara. Dar nu doar zăpada și pârtiile generoase sunt cele ce atrag vizitatorii în zonă, căci frumusețea peisajelor îmbracă haine noi cu fiecare anotimp, iar cei îndrăgostiți de munte găsesc noi și noi motive pentru a reveni: parcuri de aventură, locuri neexplorate, muzee inedite și oameni faini, cu umor și plini de viață.
Valea Jiului este și țara momârlanilor, una dintre cele mai pitorești comunități rurale de la noi. Momârlanii ne spun că au fost cei dintâi locuitori ai acestui ținut, fiind descendenți direcți ai vechilor daci. Despre aspectele importante din viața comunității de momârlani, cum ar fi nedeia, nunta sau înmormântarea se pot afla mai multe în muzeul dedicat acestora, unde sunt expuse costume tradiționale, țesături și piese de zestre, podoabe și obiecte folosite în gospodărie.
Bucătăria tradițională din zona Văii Jiului este influențată de principala îndeletnicire a oamenilor din satele de momârlani, și anume păstoritul. Foarte cunoscute și apreciate sunt păsatul momârlănesc cu brânză de oi, tocana de oaie la ceaun sau brânza Burebista, care este și produs tradițional atestat.