Un proiect susținut de Consiliul Județean Hunedoara și Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara
ȚARA ZARANDULUI
PĂMÂNT ROMÂNESC POLEIT ÎN AUR
În nordul județului Hunedoara, de-o parte și de alta a Crișului Alb, se întinde mândra Țară a Zarandului cu al său pământ bogat și ai săi oameni primitori. Zărăndenii și-au stabilit cătunele printre colinele împădurite ce se unduiesc duios sub poleiala binecuvântată a soarelui, creionând cele mai pitorești peisaje.
Până spre secolul al XX-lea în zonă se desfășura o intensă activitate de exploatare minieră, motiv pentru care aici curioșii încă pot participa la demonstrații de extragere a aurului aluvionar sau pot vizita un loc unic în Europa – Muzeul Aurului. Țebea este locul care trezește în inimile românilor înalte sentimente de prețuire și admirație față de eroii națiunii noastre, aici fiind înălțate monumente în amintirea lui Avram Iancu și a altor martiri ce au luptat pentru drepturile poporului român.
Țara Zarandului păstrează încă nealterate meșteșuguri și obiceiuri străvechi, acest ținut fiind unul dintre cele mai bogate în tradiții arhaice. Un loc aparte îl ocupă vechile îndeletniciri precum olăritul și dogăritul, datina organizării clăcilor pentru seceriș sau alte munci gospodărești. Bucătăria tradițională zărăndeană este bogată și cuprinde feluri de mâncare vechi, precum chisălița de prune, vărzarul cu lobodă, pancovele, zama de lașcă dar și alte preparate pe care le veți găsi în secțiunea dedicată producătorilor din această zonă.