Un proiect susținut de Consiliul Județean Hunedoara și Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara
PRODUS DE HUNEDOARA
BUN ȘI FAIN, CU DRAG DIN ARDEAL
În mod convențional, județul Hunedoara se împarte în șase zone etnografice, definite prin elemente particulare de cultură și artă populară.
La nord e Țara Zarandului, regiune bogată în tradiții arhaice, care păstrează încă vechi meșteșuguri precum dogăritul sau olăritul. În bucătăria zărăndeană se simte savoarea tipică rețetelor din Apuseni. Deosebit este și modul de construire a bisericilor de lemn de aici, care, alături de cele din Valea Mureșului formează un grup valoros pentru patrimoniul cultural românesc. În Valea Mureșului, preparatele culinare au un gust mai rafinat, rețetele vechi fiind adaptate la ingrediente noi.
Ținutul Pădurenilor se remarcă prin portul său tradițional, bogat în ornamente, iar mâncărurile se definesc prin simplitate și gust autentic. În Țara Hațegului, costumele populare au influențe bănățene, pădurenești sau din mărginimea Sebeșului, iar bisericile de piatră sunt o moștenire culturală valoroasă pentru tot spațiului transilvănean. Bucatele hațegane au gust puternic și condimentat.
În Ținutul Orăștiei, străvechi pământ încărcat de istorie, gastronomia locală se bazează pe ingrediente naturale și urmează rețete din timpuri foarte vechi. În sud, Valea Jiului formează o zonă etnografică proprie, în care cultura culinară este influențată de ocupația de bază a jienilor, păstoritul, preparatele din lapte și carne de oaie fiind preferate.
Dincolo de tradiții, obiceiuri sau elemente de artă populară, avuțiile cele mai de preț ale acestor ținuturi sunt oamenii prin care aceste comori sunt transmise și generațiilor viitoare.
hunedoara
MILIOANE DE ANI DE POVEȘTI ȘI LEGENDE
Lasă-te surprins de județul Hunedoara, un loc fascinant și autentic, atât prin naturalețea oamenilor săi, cât și prin bogăția resurselor istorice, culturale și naturale! Descoperă colțul de rai ascuns în Munții Retezat, află povești și legende moștenite din cele mai vechi timpuri, calcă pe urmele dacilor și ale romanilor în cele mai uimitoare situri arheologice, încântă-ți privirea cu cele mai impunătoare castele și cetăți, umple-ți sufletul de lumină în vechi biserici de piatră sau lemn și hrănește-ți curiozitatea în cele mai diverse muzee!
Județul Hunedoara are pe teritoriul său monumente istorice și naturale care se bucură de recunoașterea UNESCO: Parcul Național Retezat, locul care adăpostește cel mai întins lac glaciar din România -Lacul Bucura, dar și pe cel mai adânc – Lacul Zănoaga; Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, membru în Rețeaua Globală a Geoparcurilor și în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor; Complexul de Cetăți Dacice din Munții Orăștiei din care face parte și Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a regatului dac.
Hunedoara se mândrește și cu stațiunile sale montane și balneare, care oferă multiple variante de petrecere a timpului liber. Cele aflate în sudul județului sunt preferate pentru posibilitățile de practicare a sporturilor de iarnă, iar cea de la Geoagiu-Băi pentru proprietățile curative ale apelor termale.
Vă așteptăm în Hunedoara, să cunoașteți o parte din frumoasa și eterna Transilvanie!
Române ori unde eşti
La ţară să te gândeşti
Să o iubeşti
Să trăieşti cu tradiţii româneşti
- Florin Găman -
VREI SĂ NI TE ALĂTURI?
Ești din județul Hunedoara și faci cu drag ceva bun și fain? Hai să te cunoască toată lumea! Această pagină a fost creată cu scopul de a promova mici și mari producători, meșteri sau artizani din județul nostru, astfel încât produsele lor să devină cunoscute tuturor acelora care iubesc frumosul autentic, tradițiile și gusturile locale.
Contactează-ne printr-una dintre modalitățile de mai jos, iar noi vom fi bucuroși să ne mândrim cu tine, incluzându-te în secțiunea site-ului care ți se potrivește!